Musher » Sporturi profi

Canicross

Learn more

CE ESTE CANICROSSUL? De fapt este un sport de alergare pe teren cu câinele tău. Alergați împreună cuplați cu o linie elastică, pe un traseu marcat. Sarcina este următoarea: să parcurgeți în cel mai scurt timp traseul competiției după regulile acestui sport - împreună. Regulile sunt simple: câinele trebuie să alerge în față (pe cel puțin 95% din traseu) urmat de om, fiind cuplați de o lesă elastică, un capăt al lesei fiind fixat pe centura omului iar celălalt pe hamul câinelui. CARE ESTE ECHIPAMENTUL NECESAR? Echipamentul este compus dintr-un ham pentru câine, o lesă elastică și o centură canicross.

Zoltán Hummel

Zoli "Hummel Canicross" de două ori campion european. A câștigat de două ori titlul de sportiv al anului la Federatia Națională a concursului sportiv din Ungaria de cinci ori campion al ungariei la Canicross.

Bikejöring

Learn more

CE ESTE BIKEJÖRINGUL? Bikejöringul este unul dintre sporturile de tracțiune, este fratele activităților skijöring și skatejöring pe vreme uscată, când câinele trage bicicleta pe terenul de concurs marcat, legat cu o linie elastică. Regulile sunt simple: câinele trebuie să alerge în față (cel puțin pe o porțiune de 95%), stăpânul în urma lui - între ei se întinde o lesă care este legat (prins) la un capăt de bicicletă stăpânului, iar celălalt capăt de hamul câinelui. Viteza este determinată de perechea câine - stăpun. Câinele îndeplinește poruncile stăpânului (la stânga, la dreapta). CE ESTE NECESITĂ? Practic, un câine și o bicicletă. În plus, un distanțier (antenă de bicicletă),o cască, ochelari de protecție, mănuși, un ham de sport adecvat pentru câine și o linie elastică de tracțiune de aproximativ 2 metri lungime sunt necesități standard.

Sebestyén Both

Campion multiplu de bikejöring, unul dintre stâlpii de susținere al "familiei Musher" în adevăratul sens al cuvântului.

Mushing

Learn more

CE ESTE MUSHINGUL?Competiție de tragere a saniei cu câinii specializați în acest sport. Aceștia sunt câinii Malamut de Alaska, Samoyed, câinii gronlandezii și Husky-ul Siberian. Mushingul imită de fapt munca câinilor de sanie în condiții de competiție. Acest sport este o activitate în echipă, căci stăpânul îndrumă cel puțin doi câini. CE ECHIPAMENT NECESITĂ? Pentru mushingul - o sanie sau un cart de concurs (antrenament), câinii, hamuri etc.

Bogdan Berende

Bogdan este din Bistrița, a adus României 4 titluri de campion european și un titlu de vicecampion mondial.

Dogscooter

Learn more

CE ESTE SCOOTERUL? Este exact ce se aude: mersul pe trotinetă. Ca să fim mai expliciți este mers pe trotinetă pe teren cu câini. În categoria de concurs un concurent scooterist, împreună cu unul sau doi câini parcurge distanța propusă în așa fel ca și în cazul bikejöring, câinii sunt legați în fața scooterului cu o frânghie elastică de maximum 2,5 m. Concurentul mână scooterul cu mișcări ca la trotinetă, iar câinii îl trag. CE ECHIPAMENT NECESITĂ? Un scooter de teren cu legături speciale și sistem distanțier. În ceea ce privește linia elastică nu se deosebește de bicicleta folosită în bikejöring, printr-o "antenă” elastică elastică distanțieră este aruncată frânghia elastică de care este fixat câinele cu un ham de tragere (nu de greutate).

Dénes Paku

Sunt un competitor pasionat, iubesc toate sporturile. De ce ar trebui ca sporturile canine să fie o excepție?

SKIJÖRING

Learn more

CE ESTE SKIJÖRING?
Skijöring provine din cuvântul norvegian skikjøring și înseamnă sportul practicat de un schior care este tras de 1 sau mai mulți câini. Acest sport seamănă mult cu dogsleddingul doar că se practică cu schiurile în loc de sanie. Așadar, dacă nu aveți o echipă de câini de sanie suficient de mare pentru mushing, ar trebui să încercați în schimb skijoring! Efectuat pe teren plat, skijoring-ul se aseamănă cu schiul de fond, dar schiorul este ajutat de un coechipier canin.

DE CE FEL DE ECHIPAMENT AM NEVOIE?
Evident, înainte de toate, schiorul trebuie să fie echipat pentru schi fond. Suplimentar, vei avea nevoie de un ham pentru câini, o centură (exact cum se folosește și la canicross), și o linie elastică.

Violaine Grau

Elvețian, musher profesionist. De mai multe ori campion elvețian la skijöring, campion mondial de skijöring WSA 2019 și vicecampion mondial WSA la MD 2023.